[youtube http://www.youtube.com/watch?v=s108hy4vOOI]Ziua femeii este una dintre cele mai dorite sarbatori din lume. In fiecare an, pe 8 Martie, planeta sarbatoreste ziua mamei, daruindu-i sarbatoritei cele mai frumoase cadouri si urari si facand-o ce mai fericita. Si cu toate ca acum este doar o simpla sarbatoare in care se dau cadouri si felicitari, sarbatoarea de 8 Martie are o istorie mult mai complicata.
Sarbatoarea de 8 Martie a fost oficializata de URSS si inventata in urma cu aproximativ 100 de ani, in Statele Unite ale Americii. Totul a pornit din 1908, cand a avut loc drama a 140 de femei ce au fost arse de vii pe

Taramul Fagaduintei. Femeile au fost omorate cubestialitate numai pentru faptul ca au vrut sa se alature unei demonstratii pentru dreptul muncitorilor.

Ulterior, marea suferinta a femeilor americane a fost transformata, de femeile socialiste din URSS, intr-o mare sarbatoare. In 1917, in Rusia, mii de femei si-au parasit casele si fabricile pentru a protesta in asa-numita “greva pentru paine si pace”; protestele au dus la Revolutia din Sankt Petersburs, fortandu-l pe tarul Nicolae al II-lea sa abdice.

Femeia “muncitoare si eroica” a fost sarbatorita si in perioada sovietica. Astfel, din 1917 si pana in 1991, ziua de 8 Martie era celebrata cu mare fast. In prezent, aceasta zi este marcata, oficial sau neoficial, doar cu felicitari, flori si cadouri – toate avand o insemnatate simbolica si niciunul nu face referire la evenimentele din trecut. Printre tarile care sarbatoresc de 8 Martie ziua Mamei sau a femeii sunt Romania, Rusia, Belarus, Macedonia, Republica Moldova, Ucraina