În această noapte, Moldova trece la ora de iarnă. Medicii spun că acest lucru îi poate afecta pe unii oameni, în special pe bătrâni şi copii. Experţii adaugă însă că trecerea la ora de iarnă este mult mai uşor de suportat decât trecerea la ora de vară, pentru că dormim cu o oră mai mult.

Acele ceasornicului vor fi mutate cu o oră în urmă. Astfel, ora 4:00 va deveni 3:00. Potrivit specialiştilor, trecerea la ora de iarnă poate cauza un disconfort şi anxietate din cauza schimbării ritmului biologic al organismului. Psihologii susţin însă că schimbarea orei este mai mult o problemă psihologică.

“Este o predispunere psihologică că o să mă doară capul, că n-o să meargă, deoarece iarăşi s-a schimbat timpul. Ne imaginăm că facem totul mai repede cu o oră”, a declarat psihologul Liliana Maximenco.

Pe de altă parte, specialiştii recomandă ca în următoarele câteva zile să facem mai multă mişcare. “Pentru a suporta această schimbare a orei trebuie să ne expunem mai mult la soare, mai ales astăzi şi mâine. Trebuie treptat să schimbăm ora trezirii şi ora adormirii.Nu e bine să schimbăm instantaneu regimul nostru”, a adăugat medicul Angela Peltec.

Oamenii spun însă că se adaptează uşor la noul regim.

“Nu mă afectează. Nu aş spune că voi dormi mai mult, după ore se primeşte tot atât”.

“E cam greu la început, dar apoi mă simt bine. E mai greu să te trezeşti dimineaţa”.

Schimbarea orei a fost introdusă treptat în 110 ţări, după criza petrolieră din 1937, pentru economisirea energiei. Prin introducerea orei de vară s-a urmărit valorificarea luminii naturale şi reducerea folosirii luminii artificiale.