3Vineri, 5 decembrie, în Sala de ședințe al Centrului de Sănătate Prietenos Tinerilor Avante, a avut loc o masă rotundă cu tema: Violența în familie. Evenimentul face parte din campania TRĂIEȘTE-ȚI VIAȚA FĂRĂ VIOLENȚĂ, care promovează parteneriatul şi non-violenţa în relațiile interpersonale și în viaţa de familie, în scopul reducerii violenței, și va dura 16 zile, începînd cu data de 25 noiembrie.

Obiectivul întîlnirii a fost informarea publicului cu privire la fenomenul violenţei în bază de gen; sensibilizarea opiniei publice cu privire la prevenirea şi combaterea violenţei în familie şi violenţei împotriva femeilor, precum şi protecţia victimelor; tendințele de modificare a legislației naționale; mobilizarea și implicarea tuturor partenerilor sociali, precum şi o mai bună protecţie a victimelor şi a persoanelor vulnerabile; cultivarea toleranței 0 în rândul populației față de fenomen. În cadrul mesei rotunde, s-au pus în discuție următoarele teme: Violența în familie: cauze, forme și consecințe; Prestarea serviciilor psihologice, juridice, sociale și adăpost Femeilor victime a violenței în familie; Prezentarea legislației în domeniul prevenirii și combaterii violenței în familie. Olga Ojog, avocat  și Elena Cebotari, asistentul social din cadrul AO „Casa Mărioarei” , au informat specialiștii și participanții la eveniment despre ultimele modificări în legislație privind domeniul prevenirii și combaterii violenței, au relatat despre serviciile care sînt oferite de către „Casa Mărioarei” , dar și despre alte centre care oferă suport victimelor  violenței. Cele două ore de discuții au fost interactive, cu proiecție de film privind această temă, cu întrebări și răspunsuri, contraziceri, cazuri concrete, date statistici, ș.a.

Acest eveniment a fost organizat de către Nina Panfili-specialist în problemele persoanelor în etate și cu disabilități , Direcția Asistență Socială și Protecție a Familiei Ialoveni și Maria Bivol-șef CSPT Avante. Evenimentul a fost susținut și moderat de către reprezentanții Asociației Împotriva Violenței în Familie „Casa Mărioarei”. În cadrul mesei rotunde au participat asistenți sociali din cadrul Consiliului Raional Ialoveni, Centrului de zi pentru copii „Curaj”, Primăriei Costești, Hansca și Ialoveni, șeful de post al Poliției din Costești, psihologi, pedagogi, educatori, dar și voluntarii AO Alternativa și CSPT Avante, și alți locuitori ai satului Costești.