Tatian Bortă din Costești raionul Ialoveni Studentă a Facultății de limbi străine USEM are un Hobby pe care mulți tineri al dori să-l aibă și anume cînta la chitară și interpretează dumnezeesc pesele celor care au fost Ion și Doina Aldea Teodorovicila de aceea echipa noastră a hotărît să realizeze u interviu.

Rep – De unde Hobby pu chitara?
Tatiana – Pasiunea pentru chitara a venit mai tirziu. Instrumentul pe care am început să-l studiez prin clasa a 2 a la școală a fost pianul, timp de 7 ani, după care am absolvit școala de muzică „Filip Todirașcu” din sat. Chitara am îndrăgit-o când ieșeam cu prietenii sau ne întâlneam la petreceri, care mai apoi se transformau în mici concerte live, fapt care m-a pus pe gînduri și pe treaba într-o zi de vară. Am împrumutat o chitară și cred că am stat cu ea mai mult de o săptămână, în fiecare zi câteva ore bune, cam 5-7 până când i-am aflat secretele, dat fiind faptul că am studiat-o singură. Am învățat apoi cîteva acorduri și bătaia de bază, ciupituri și altele, au urmat iar câteva zile de muncă și prima piesă era gata „ A fost odată” de M. Margineanu
Rep – Ce piese interpretezi?
Tatiana – Îmi plac genuri de la o extermitate la alta, în afara de rock, hard rock, metal. De obicei interpretez pop, folk, patriotice, ale interpretilor M. Margineanu, Ducu Bertzi, Emric Imre, Direcția 5, Talisman, ador să interpretez peiesele lui Ion și Doina Aldea-Teodorovici, Mariah Carey, Andreea Bocelli, Bruno Mars, Whitney Houston etc, piese cărora aș putea să le găsesc ritmul, să fac modificări în interpretare, deseori când nu găsesc acordurile le scriu singură.
Rep – De ce anume Teodorovici?
Tatiana – Pentru că ei reprezintă baza existentei noastre ca Români și Basarabeni pâna și după Independență, pentru că au un repertoriu plin de piese cu sens istoric, adevarat și actual și pentru ca am o tendinta (impuls) permanent încerc să cînt la concursuri macar o piesa din repertoriul lor.
Rep – La ce concursuri ai participat?
Tatiana – Cu concursurile am dat start de cînd eram mică și învățam la Liceul din sat, și permanent când era vorba de interpretare vocală imediat profesoara de muzică sau diriginta ma punea pe lista. Am participat la concursuri locale,regionale și raionale.
– Voci tinere ed. 1, 2, 3 locul 2 premiul mare Costești, Ialoveni
-Tinere Talente ed.1 loc.3 Costești
-Aprinde Steaua Numelui Tău ed.1 premiul mare,Ialoveni,2012
-Concursul Maluri de Prut, în memoria fraților „Petre și Ion Aldea-Teodorovici, 2014 Leova.
Totodată activez și în corul „Anastasyos” de pe lânga Biserica Sf.Nicolae cu care am participat la majoritatea Festivalurilor și Concursurilor ocupînd locurile 1 și luam premiul mare.
Rep – Cum te ajuta Facultatea ce o faci iî interpretarea pieselor?
Tatiana – Având în vedere ca studiez la Facultatea de Limbi Moderne, mă ajuta cu piesele în limba engleză și italiană,lucrul asupra dicției, pronunțarea corectă a cuvintelor, sigur că sînt necesare și alte lucruri care nu țin doar de limba în care interpretezi o piesă.