</p>

Moldova are o lege care asigură viitoarelor mămici servicii medicale gratuite pe durata sarcinii. Dar, ce supriză! La recomandarea unor medici, gratuitatea se transformă adesea în analize plătite la clinici private. Dacă femeile însărcinate au bani pentru aşa ceva, fac investigaţiile respective. Dacă nu, renunţă la consultaţiile medicale şi selasă în voia norocului. Iar norocul nu e mereu de partea lor.

Orice viitoare mamă e preocupată de sănătatea sa şi a pruncului pe care îl va aduce pe lumea. Vrea să ştie la timp dacă, în timpul sarcinii, are vreo problemă şi dacă există şi o soluţie pentru ea. Potrivit legii, un set de investigaţii medicale este asigurat gratuit de stat. 

“Dacă gravida vrea să se reverifice, e bunul ei chef, propria ei dorinţă. Atunci poate să facă examinările respective în orice instituţie fără trimiterea medicului de familie sau medicului ginecolog. Dar, e natural că e contra plată!”, a declarat directorul Asociaţiei medicale Centru din Chişinău, Adela Glavan. 

Deci, femeia merge la o clinică privată mai ales ca opţiune personalăşi dacă bugetul familiei îi permite asta. Ce se întâmplă, însă, dacă la un spital sau o policlinică de stat nu există aparatura necesară unor investigaţii medicale? 

“Instituţia trebuie să aibă contracte bilaterale cu altă instituţie ca să ofere acele servicii gratuit de care nu dispune în cadrul primei instituţii”, a mai spus Adela Glavan. 

Deci, femeia însărcinată are dreptul la servicii gratuite în contul contractelor încheiate de Centrul Naţional de Asigurări Medicale. Numai că unii medici le îndrumă pe paciente la clinicile private fără să le spună despre această înlesnire. Iar aici sunt nevoite să plătească. Şi nu interesează pe nimeni că uneori pentru asta trebuie să împrumute bani de la rude şi prieteni. Bani să fie.

Acum fericite că au în braţe copii sănătoşi, la o discuţie fără camera de filmat, mamele confirmă că au cotizat şi ele la clinici private pe vremea când erau gravide. Aşa le recomandaseră medicii de familie sau ginecologii care le aveau sub supraveghere. S-au ferit să repete acest lucru în faţa microfonului. 

Alexandra este în a cincea lună de sarcină. Spune că nici acum nu-şi poate reveni din stresul provocat acum o lună de către medicul genicolog. 

“Analizele sunt foarte rele, catastrofale şi trebuie o analiză repetată la un laborator privat. M-a făcut să intru în panică. Am fost foarte stresată cât am aşteptat rezultatele. Până la urmă a fost o analiză cu rezultat bun, dar dubioasă din punctul meu de vedere”, a spus femeia. 

După ce s-a mai liniştit, s-a întrebat dacă într-adevăr a fost nevoie de repetarea anilzei şi, mai ales, de ce neapărat de la centrul privat de sănătate unde o îndrumase insistent medicul său. 

” Am plătit pentru analize. Am plătit o sumă destul de mare – 237 de lei. Ei au văzut că sunt însărcinată, mi-au spus cât să achit, mi-au dat cec. Doamna doctor mi-a spus că analiza se face la un laborator privat şi acolo se achită. Mi-a dat unica variantă acest laborator privat”, a mai spus Alexandra.

Am pornit să verificăm dacă la clinica privată îţi spune cineva că există şi investigaţii ale căror tarife le suportă statul. Reprezentanţii instituţiei au declarat că nu există un contract cu CNAM.

Nu ştim când a fost reziliat contractul, dar am constatat că investigaţiile pentru gravide aduc un câştig frumuşel. În plus, clinica figurează totuşi pe lista instituţiilor private aflate sub contract cu Centrul Naţional de asigurări medicale.

Pe de altă parte, am luat legătura cu ginecologul care a speriat-o pe Alexandra că e în pericol dacă nu merge imediat să facă o analiză la acelaşi centru privat. Acum, doamna doctor şi-a adus aminte că pacientele trebuie să primească toate informaţiile corect şi să aleagă.

Cine are dreptate, oare, într-o astfel de controversă? Pacienta nemulţumită sau medicul care se apără? Am apelat la arbitrajul altui medic. 

“Asemenea scheme, cu părere de rău trebuie să recunoaştem, există. În centrele consultative există şi medici, care pun în faţă aspectul de interes. Schemele lucrează. Una din problemele pe care am pus-o când am venit în Institut a fost de a rupe canalele de triere a pacienţilor”, a declarat şeful Centrului mamei şi copilului, Ştefan Gaţcan. 

Ce am găsit noi este doar un exemplu, însă vorbim deja despre un obicei care a luat dimensiunea unui adevărat fenomen. Acela al aranjamentelor între medici din instituţii medicale de stat şi clinici private. 

“Într-un labporator clinic care era lângă Institutul mamei şi copilului practic, pe an, erau triaţi câteva zeci de mii de pacienţi. Agentul economic din apropierea Institutului a venit şi s-a plâns”, a mai spusŞtefan Gaţcan. 

Am fost curioşi să aflăm punctul de vedere al responsabililor de laCentrul Naţional de Asigurări medicale. Fiindcă la mijloc e suspiciunea că bugetul CNAM nu este folosit chiar aşa cum ar aştepta cei care cotizează la el.

“Persoanele se adresează prea rar la noi, foarte rar vor să denunţe situaţii de acest gen, şi în aceste condiţii noi nu le putem lua de fapt apărarea şi nu putem să le reprezentăm interesele”, a declarat şeful Serviciului de informare şi comunicare cu mass-media din cadrul CNAM,Lilia Onea. 

Pe de altă parte, chiar dacă apar asemenea reclamaţii, aflăm că nu le prea ia nimeni în seamă. Am aflat şi motivul. Departamentul de Evaluare şi control nu are specialişti suficienţi pentru a verifica minuţios şi mai des centrele private, dar nici pe medicii de familie. Dar dacă ar ajunge, totuşi, să dea sancţiuni, care ar fi acelea? 

“Când se depistează, instituţia respectivă este pedepsită financiar. Este unica abilitate pe care noi putem să o avem, şi respectiv la nivel de administraţie. Se iau măsuri cu medicul care a încălcat anumite reguli”, a mai spus Lilia Onea.

Deci medicul care greşeşte direct şi în perfectă cunoştinţă de cauză nu prea e sancţionat, ci instituţia la care lucrează. Cam aşa sună răspunsul.Cât despre numărul cazurilor verificate, nu ştie nimeni. 

“Femeile din Republica Moldova trebuie să cunoască că aceste serviciii sunt absolut fără plată, gratuit. Toate etapele, începând cu asistenţa primară a medicilor de familie, asistenţa centrelor perenatale, de nivelul întâi, asistenţa centrelor perenatale de nivelul doi şi trei, până la Institutul Mamei şi Copilului, totul absolut este garantat”, a afirmat şeful Centrului Naţional al mamei şi copilului, Ştefan Gaţcan. 

Pentru că până la Dumnezeu te mănâncă sfinţii, cel mai bine este cafiecare om să-şi ceară şi să-şi apere drepturile. Iar statul cel care s-a “blindat” cu legi generoase, ar fi bine să îl ajute pe om să-şi cunoască drepturile.

Sursa Publika.md