alesi-localiMai mulţi aleşi locali din întreaga ţară vor organiza, pe 11 octombrie, un marş de protest în centrul capitalei. Preşedinţii de raioane, primarii, dar şi consilierii locali vor manifesta în stradă faţă de tărăgănarea adoptării legii finanaţelor locale şi vor cere consolidarea autonomiei puterii locale.

Reprezentanţii Congresului Autorităţilor Locale (organizaţie apropiată Partidului Comuniştilor) anunţă că au înregistrat deja declaraţia privind organizarea marşului. Protestatarii îşi vor da întâlnire în Piaţa Marii Adunări Naţionale, iar ulterior, coloana manifestanţilor se va îndrepta spre Palatul Republicii.

Aleşii locali sunt nemulţumiţi de faptul că guvernanţii nu se ţin de promisiunile făcute anterior şi tărăgănează adoptarea legii finanţelor locale, care ar urma să ofere mai multă autonomie puterii locale. Reprezentanţii Congresului sunt de părere că guvernanţii nu doresc să piardă pârghiile de influenţă la nivel local. Potrivit lor, resursele financiare sunt repartizate primăriilor locale pe criterii politice, iar această practică trebuie să înceteze.

Menţionăm că decizia de a organiza un marş de protest a fost luată la şedinţa Congresului Autorităţilor Locale din Moldova, desfăşurată săptămâna trecută. Un protest similar al primarilor a avut loc la începutul acestui an, pe 1 februarie. Atunci, aleşii locali au cerut majorări de salarii şi mai multe competenţe în procesul de luare a deciziilor.

Sursa DESCHIDE.MD