uniunea-europeana

Reformele recomandate de Uniunea Europeană pentru Republica Moldova în procesul de integrare europeană se fac doar pe hârtie. La această concluzie a ajuns un grup de experţi care au elaborat un raport de monitorizare a reformelor în mai multe instituţii. Mici progrese s-au înregistrat în domeniul justiţiei, în combaterea corupţiei şi în economie. În vederea soluţionării conflictului transnistrean, Republica Moldova a mers pe principiul – un pas înainte, doi înapoi.
Potrivit experţilor, reforma Procuraturii Generale e doar la nivel de principiu, Centrul Național Anticorupție întocmește dosare, dar le evită pe cele în care există conflict de interese ale unor judecători sau demnitari, iar în rezolvarea conflictului transnistrean şi mai rău – s-a înregistrat regrese.

O stagnare a progresului se observă și în ceea ce privește drepturile omului. Experţii susţin că tortura mai face încă legea în unele inspectorate de poliție și închisori, iar libertatea de exprimare este încălcată grav. Republica Moldova a fost condamnată în acest an de patru ori la CEDO.

Lucrurile nu stau mai bine nici în domeniul economic. Aici experţii declară că reforma se face doar pe hârtie, iar la implementare se împotmolește. Şi problema embargoului impus de Rusia putea fi evitată dacă era rezolvată la timp.

La sfârșitul lunii noiembrie, la Vilnius va avea loc Summit-ul Parteneriatului Estic, la care Republica Moldova urmează să semneze Acordul de asociere cu UE.

Citește mai mult: Raport: Reformele impuse de UE pentru Moldova – stagnează Stiri Moldova, video, stiri, stiri online IPNA “Teleradio-Moldova” http://trm.md/ro/social/raport-reformele-impuse-de-ue-pentru-moldova-doar-pe-hartie/#ixzz2hFJUQYPa
Follow us: @teleradiomd on Twitter teleradiomoldova on Facebook