Aspecte ale dialogului între Chişinău şi Tiraspol au fost discutate în cadrul unei întrevederi a vicepremierul pentru Reintegrare, Eugen Carpov, cu asistentul adjunct al secretarului de stat al SUA, Eric Rubin, reprezentant al Statelor Unite în cadrul negocierilor în formatul „5+2”.

 

Interlocutorii au abordat şi problematica şcolilor cu predare în grafia latină, accesul fermierilor din raionul Dubăsari la terenurile agricole, situaţia din Zona de Securitate.

Eugen Carpov şi-a exprimat regretul privind refuzul repetat al părţii transnistrene de a participa la runda de negocieri în formatul „5+2″, ce urma să aibă loc în perioada 11-12 septembrie 2014, la Viena, subliniind că doar prin platformele de dialog existente pot fi soluţionate problemele actuale în procesul de reglementare transnistreană.

La rândul său, diplomatul american a confirmat necesitatea menţinerii unui dialog politic intens între actorii şi partenerii implicaţi în procesul de reglementare. De asemenea, Eric Rubin a declarat că SUA susţine aspiraţiile de reintegrare şi integrare europeană a Republicii Moldova, reafirmând respectul pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a ţării noastre.

Viceprim-ministrul a accentuat că menţinerea unui dialog activ cu autorităţile de la Washington este importantă pentru procesul de reglementare a conflictului transnistrean, dar şi pentru parcursul de integrare europeană a ţării noastre.