Miercuri, în satul Costeşti a fost dat startul implementarii proiectului “Primul ajutor pentru un viitor mai sigur!” care va fi realizat de către grupul de iniţiativă „Învaţă să fii un tînăr sănătos!”, finanţat de Fondul pentru Tineri, Ialoveni. Acest grup de initiative este unul complex, format din locuitori a 3 sate: Costeşti, Moleşti şi Hansca, care sînt voluntari ai Asociaţiei Obşteşti Alternativa, Centrului de Sănătate Prietenos Tinerilor Avante şi elevi ai diferitor instituţii educative.
Scopul proiectului este de a crea o generaţie tînără şi informată cum să ofere primul ajutor, care se va realiza prin activităţi precum: Instruirea şi formarea unei reţele regionale de educatori de la egal la egal în domeniul oferirii primului ajutor; Realizarea a 10 seminare de către reţeua de educatori în satele Costeşti, Moleşti şi Hansca şi învăţarea metodelor de educaţie non-formală şi punerea loc în practică în cadrul seminarelor de către educatori.

Astfel, tinerii selectaţi pentru a deveni educatori deja s-au întîlnit şi urmează să beneficieze de instruire, ca mai apoi să îşi împărtăşească cunoştinţele cu semenii lor.
Grupul de implementare a proiectului consideră că primul ajutor nu înseamnă doar tehnici, ci este un act de umanitate și de aceea, este o responsabilitate principală a cetățenilor din toată lumea. Astfel incidentele minore pot deveni mult mai serioase, fără o implicare imediată, pe care instruirea în primul ajutor o poate oferi. Această viziune este aplicabilă în Europa, dar și în restul lumii, iar dezvoltarea instruirii în primul ajutor în localităţile rurale din Republica Moldova este o modalitate excelentă de a face oamenii, mai ales tinerii să fie conștienți de propriile lor capacități și comportamente în situaţii excepţionale.