big-moldova-membra-a-onu-de-20-de-ani

CHIŞINĂU, 24 aprilie 2013—Organizaţia Naţiunilor Unite în Republica Moldova a lansat astăzi cea de-a 9-a ediție a concursului pentru cele mai bune acţiuni de promovare şi protecţie a drepturilor omului. Organizat începînd cu 2004, concursul are drept scop evidenţierea şi premierea celor mai valoroase, creative, inovative, eficiente și participative iniţiative şi acţiuni de apărare şi promovare a drepturilor omului.

„Edițiile precedente au remarcat un șir de persoane și organizații a căror acțiuni au avut un impact pozitiv asupra drepturilor oamenilor din Moldova”, a spus Nicola Harrington-Buhay, Coordonator Rezident ONU în Moldova. „Organizația Națiunilor Unite va continua acțiunile sale în domeniul drepturilor omului pentru a asigura respectarea drepturilor civile, culturale, economice, politice și sociale ale tuturor oamenilor. Aceste drepturi sunt universale – ele aparțin tuturor oamenilor, oriunde și în orice circumstanțe –și indivizibile – acestea fiind strîns interconectate”.

Concursul se va desfăşura în bază de nominalizări, publicul fiind încurajat să nominalizeze organizaţii ale societăţii civile, jurnalişti, instituţii media, autorități publice, etc., care au realizat contribuţii autentice de promovare a drepturilor omului în Republica Moldova în perioada septembrie 2012 – august 2013.

Ca și în anii precedenți, nominalizările pot fi făcute în română, engleză, rusă sau altă limbă minoritară în Republica Moldova online precum și pot fi depuse la Casa ONU. Regulamentul concursului este disponibil aici.

Dosarele nominalizate, obţinute în urma procesului de consultări publice, precum şi în urma analizei altor materiale disponibile, bazate şi pe cercetări independente, vor fi jurizate de o echipă de experţi şi de un Consiliu independent, format din reprezentanţi ai organizaţiilor internaţionale și experţi independenţi.

Câştigătorii vor fi anunțați și premiaţi în cadrul Galei de premiere în domeniul drepturilor omului, organizată anual la 10 decembrie, de Ziua Drepturilor Omului.

Drepturile omului sunt una dintre priorităţile majore ale ONU în Moldova, constituind o parte integră a programelor sale de dezvoltare şi elaborare a politicilor. Proiecte recente importante în domeniul drepturilor omului includ combaterea torturii și a relelor tratamente, eliminarea violenţei împotriva femeilor, copiilor și persoanelor în etate, promovarea drepturilor migranţilor, refugiaţilor şi apatrizilor, combaterea discriminării și incluziunea grupurilor vulnerabile, inclusiv a persoanelor cu dizabilități, celor care trăiesc cu HIV/SIDA, grupurilor minoritare excluse precum rromii şi a altor persoane sau comunităţi marginalizate.

Pentru contact: Ludmila Tiganu, Specialist în comunicare, tel. 269 112, e-mail: [email protected]