politie_rutiera_gardianul_md_0

Modificările operate în Regulamentul Circulației Rutiere au intrat deja în vigoare. Acestea au fost publicate în Monitorul Oficial al Republicii Moldova pe 12 iulie, în urma Hotărârii de Guvern adoptată pe 8 iulie, notează UNIMEDIA. 

Inspectoratul Național de Patrulare oferă conducătorilor auto un termen de răgaz, de o lună,  pentru a se documenta și a face cunoștință cu noile modificări.

 

Așadar, Regulamentul Circulației Rutiere deja nu mai permite transportarea pe brațe a copiilor cu vârstă de până la 7 ani, dar obligă utilizarea în acest scop a unui sistem de reţinere conform standardelor de siguranţă (scăunelul pentru copii), ce corespunde masei şi taliei copilului. 

Concomitent, pentru copii cu vârsta de la 7 la 12 ani, este admisă utilizarea și a altor mijloace de adaptare  (pernă specială, scaun de înălţare etc.), care face posibilă aplicarea corectă (bazin/umăr) a centurii de siguranţă din dotarea autoturismului. Va fi stabilită  și interdicția de a transporta copii cu vârsta mai mică de 12 ani atât pe şaua din spate, cât și în atașul motocicletei.  

A fost elaborat un nou panou adițional cu săgeata orientată spre stânga, care va permite, după oprirea vehiculului la semnalul roşu, deplasarea în direcţia săgeţii, respectând măsurile de precauţie. De menționat, că în acest caz deplasarea în direcția săgeții nu este o obligație, ci un drept al conducătorului de vehicul, iar măsurile de precauție înseamnă că acesta poate să înceapă deplasarea numai după ce s-a asigurat că nu creează obstacole vehiculelor antrenate deja în trecerea intersecţiei, indiferent de direcţia lor de mers, precum şi pietonilor care traversează carosabilul. 

Un punct din Regulament se referă la deținătorii autovehiculelor care au volanul amplasat pe partea dreaptă a axei longitudinale. Astfel, se interzice deplasarea acestora pe drumurile publice, pe timp de noapte, cu excepţia celor aflate în traficul internaţional în tranzit. Restricția respectivă are drept scop prevenirea cazurilor de orbire a conducătorilor de vehicule ce se deplasează în întâmpinare din sens opus de către farurile vehicului „cu volanul pe dreapta”.

De asemenea modificările operate în RCR vizează normele de deplasare a vehiculelor cu regim prioritar de circulaţie, vehiculelor speciale, celor care transportă încărcături cu masa şi gabaritul depăşit etc. şi ceilalţi participanţi la trafic, fiind diferenţiate şi concretizate cerinţele faţă de semnalizarea vehiculelor în cauză, precum şi cerinţele în raport cu comportamentul conducătorilor acestor vehicule.  

Modificările menționate au drept scop conformarea cadrului normativ național la normele comunitare și bunele practici europene din domeniul siguranței rutiere. 

Sursa: UNIMEDIA.INFO