7_aprilie_2009_002Evenimentele din 07 aprilie 2009 vor deveni subiect pentru unei producții cinematografice, care va fi filmată la Hollywood în vestitul studio ”Paramount Pictures”. Informația a apărut în presa de la Chișinău ca urmare a vizitei delegației Ministerului Culturii a Republicii Moldova în Statele Unite ale Americii, relatează eNews.md.

Potrivit comunicatului de presă, citat de eNews.md, Gheorghe Postică, vice-ministrul culturii, a subliniat că ”această notificare a fost o supriză plăcută pentru și, desigur, va bucura toți locuitorii Basarabiei, fără excepții.”

Filmul (cu titlul presupus – ”Primăvara Libertății”) va fi unul de debut pentru regizorul american de origine poloneză Tadeus Manichevski, care are o experiență de 12 ani în acest studio, fiind cunoscut mai mult după colaborarea cu regizorul Ang Lee, care a regizat

 vestitele producții cinematografice ”Brokeback Mountain”, ”Lust” și ”Life of Pi”. În timpul filmărilor la aceste drame Manichevski a devenit cunoscut în calitate de asistent al scenaristului principal.

”Doi ani am călătorit în căutarea unui subiect pentru o producție de debut. Curajul eroilor revoluției moldovenești m-a impresionat. Chiar dacă bugetul filmului va fi doar de 2 mln dolari SUA, sunt convins că impresiile mele vor fi împărtășite de publicul american,” a declarat Manichevski.

Regizorul nu-și dorește ca actorii care vor fi implicați în această producție să fie vedete recunoscute la nivel mondial. Cu toate acestea, o față cunoscută va apărea în peliculă. Autorii filmului speră să obțină acceptul lui Billy Boyd, cunoscut mai ales după apariția sa din trilogia Stăpânul Inelelor, în rolul unuia dintre hobbiți. Boyd care are 44 de ani a fost invitat să interpreteze rolul unui student, care pleacă din Cluj în orașul său natal, Chișinău, pentru a participa la proteste. Conform scenariului acesta moare în timpul manifestațiilor, fiind lovit de polițiști.

Manichevski a mai adăugat că a fost ajutat să aleagă subiectul de către ”un om de afaceri tânăr și interesant” din Republica Moldova. În calitate de consultanți pentru pregătirea scenariului vor fi invitați să participe chiar cei care au luat parte la evenimentele din aprilie 2009 – scriitoarea Stela Popa, activistul Oleg Brega și alții.

Filmările la peliculă vor începe în luna iulie a acestui an și vor fi finalizate în luna martie a anului 2014. Astfel, la împlinirea a cinci ani de la evenimentele din aprilie 2009 ar putea avea loc premiera mondială a peliculei. Delegația ministerului culturii de la Chișinău i-a asigurat pe realizatorii filmul că le vor acorda sprijinul necesar pentru punerea în practică a acestei inițiative. La finalul comunicatului de presă, citat de eNews, reprezentanții Ministerului Culturii al Republicii Moldova au adăugat că interesul manifestat de către producătorii americani pentru evenimentele din aprilie 2009 denotă faptul că statul Republica Moldova se îndreaptă în direcția