Mai multe ansambluri folclorice au participat astăzi la Festivalul „Işnovăţ-Botna-Botnişoara”, care a avut loc în satul Costeşti, raionul Ialoveni. Organizatorii vor să atragă atenţia autorităţilor asupra apei poluate din râurile care trec prin raion. Cei veniţi la eveniment au avut parte şi de un spectacol de muzică populară.

La festival, au participat opt ansambluri folclorice din raioanele Ialoveni, Căuşeni, Anenii Noi, dar şi din Găgăuzia.

„Satul Horeşti expune aici Casa Mare include totul necesar pentru o Casă Mare lada, perne, masa, lampa şi crucea”, ne spune un localnic Mihai Voloh.

„Acest festival consolidează prietenia dintre etnii şi suntem bucuroşi să ne aflăm astăzi în această localitate”, spune o femeie din regiunea Găgăuză, Pelagheia Ciobanu.

Oamenii din Costeşti sunt mândri că în localitatea lor se organizează un astfel de festival.

„Plăcut surprinşi de organizarea acestui festival. Suntem foarte bucuroşi că a fost organizat aici la noi, la Costeşti şi muzica de aici te mişcă, te pătrunde până în suflet”, spune o participantă la Festival.

„Este o idee bună. Într-adevăr suntem multe sate pe malul acestui râu. E un râu la care ţinem foarte mult pentru că suntem mai departe de Nistru, de Prut.

„Organizatorii evenimentului spun că prin acest festival vor să atragă atenţia autorităţilor asupra apei poluate din râurile care trec prin raionul Ialoveni.

„Este un proiect mai vechi care a avut două priorităţi: curăţarea râului Botna, ecologizarea, înverzirea şi respectiv să se încheie totul cu un festival al obiceiurilor de pe şesul râului Botna„, ne explică şeful secţiei Cultură Ialoveni, Tudor Grigoriţă.

Ministrul Culturii, Monica Babuc, consideră că astfel sunt promovate valorile, dar şi tradiţiile naţionale.

„E un festival mai neobişnuit care ştie să unească aspiraţii de diferit genpun că se preocupă de tradiţiile noastre naţionale”, a declarat ministrul Culturii, Monica Babuc.

**Festivalul de Folclor „Işnovăţ-Botna-Botnişoara” este la prima ediţie.
**

Sursa PublikaTV