cutremur-de-intensitate-medie--resimtit-la-chisinau-1381024371Azi, 6 octombrie, la ora 04:37, a avut loc un cutremur, care a fost resimțit și la Chișinău. Deocamdată, nu se cunoaște dacă a produs sau nu anumite pagube.

Cutremurul s-a produs în Vrancea cu magnitudine de 5.5 – 5.7, la o adâncime de 130 de kilometri. Conform Institutului Naţional de Fizică a Pământului, este cel mai mare cutremur înregistrat în acest an în România și sunt posibile replici de până în 4 grade.

Alte trei cutremure succesive s-au produs in seara zilei de sambata, 5 octombrie, în zona Galați, transmite presa din România.

Potrivit datelor publicate de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, citat de realitatea.net, primul cutremur a avut loc la ora locala 18h19min07sec, iar epicentrul acestuia a fost localizat la 15 km nord-vest de GALATI (45,53 grade latitudine Nordica, 27,89 grade longitudine Estica); seismul s-a produs la adancimea de 5 km si a avut magnitudinea de 3,5 grade pe scara Richter. Cutremurul a fost resimtit in zona epicentrala cu intensitatea de III-IV grade pe scara Mercalli.cutremur_romania_22760500

Cele mai apropiate localităţi de epicentru au fost: Covasna (40 km), Focsani (46 km), Ramnicu Sarat (47 km), Targu Secuiesc (52 km), Marasesti (55 km).Directorul onorific al Institutului Naţional de Fizică a Pământului a explicat anterior pentru Mediafax că astfel de cutremure pot avea loc mai des, fapt ce nu constituie un motiv de panică: “Cutremure vor fi multe, chiar foarte multe, dar asta şi pentru că avem o aparatură extraordinară care monitorizează cutremure foarte mici. Dar cutremure în care să moară cineva nu vom avea deocamdată. Un cutremur care să producă victime omeneşti şi pagube materiale trebuie să aibă peste 7 grade pe scara Richter. Nu este cazul încă să discutăm despre un asemenea cutremur. Cutremure de 6 grade pot fi oricând, dar acestea nu ne interesează pentru că nu pot produce pierderi de vieţi şi pagube. Ele sunt cam la 10 ani. Pot fi oricând, anul acesta sau la anul, dar nu au niciun fel de relevanţă asupra României. Am făcut cercetări pe bază de analiză istorică, ştiinţifică, a ceeea ce s-a întâmplat în ultimii 600 de ani în România. Nu poate fi un cutremur catastrofal, de 7 grade, în următoarea perioadă. În medie, sunt circa 350-400 de cutremure pe an”.

Sursa: UNIMEDIA.INFO