P1290666Prima Conferință Națională în Sănătatea Adolescenților a fost organizată la Chișinău. Timp de două zile Asociația „Sănătate pentru Tineri” și Centrul de resurse la nivel național în serviciile prietenoase tinerilor „Neovita” și-au propus să pună în valoare sănătatea tinerilor. La acest eveniment au participat și specialiștii Centrului de Sănătate Prietenos Tinerilor Avante si A.O. Alternativa din satul Costești, cît și voluntarii instituțiilor. CSPT Avante a avut  alături de întreaga rețea de centre prietenoase tinerilor o expoziție a activităților care le realizează, serviciile oferite și fotografiile care relevă obiectivele acestuia.

Pe parcursul celor 2 zile de lucru s-au desfășurat sesiuni plenare, „mese rotunde”, ateliere și seminare tematice privind dezvoltarea și sănătatea adolescenților. Astfel, temele abordate vizează funcționarea durabilă a serviciilor de sănătate prietenoase tinerilor, rolul voluntariatului, participarea tinerilor în promovarea sănătății, educația sexuală, dependența, violența și suicidul, comunicarea cu adolescenții, comportamentul de sănătate printre adolescenți.

Elena Bîrcă- voluntară, a menționat: „Fiind deja voluntară în AO Alternativa, și realizând deja mai multe activități ce țin de Sănătatea Adolescenților, am rămas plăcut surprinsă de un astfel de eveniment. Eu ca tânăra vreau sa trăiesc într-o lume sănătoasă în care toți semenii mei să fie informați corect și protejați de toate viciile, pentru a da naștere unei noi generații mult mai puternice și mai deștepte.”

La eveniment au mai participat specialiști din centrele de sănătate prietenoase tinerilor, au fost invitați specialiști din serviciul psiho-pedagogic, serviciul de probațiune, din diferite ONG-uri care lucrează cu tinerii. De asemenea, la eveniment au participat reprezentantul cartierului general OMS din Geneva, reprezentantul oficiului regional al UNESCO pentru Europa de Est și Asia Centrală, experți cu renume mondial de la universități din Sankt-Petersburg, experți ai UNICEF, OMS. Conferința s-a desfășurat cu susţinerea Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare și Fondului Națiunilor Unite pentru Populație.