Persoanele fizice din raion și producăorii de vinuri de casă sunt invitați să participe la Concursul raional “Cel mai bun vin de casă” . Scopul concursului este promovarea celor mai buni producători de vin de casă, popularizarea tradiţiilor naţionale de fabricare a vinurilor moldoveneşti în condiţiile casnice și dezvoltarea nivelului culturii consumului acestuia.

 

Doritorii de a participa la Concurs sunt îndemnați să prezinte în termenii stabiliţi mostre de vin de casă natural (fără adausuri), produs din roada anului curent, sau vin din roada anilor trecuţi cu indicarea denumirii vinului, anului de fabricare şi soiurilor de struguri folosite la fabricarea vinului de casă.
Mai jos vedeți condițiile de desfășurare a concursului:
I. ORDINEA DESFĂŞURĂRII CONCURSULUI, DEPUNERII
CERERILOR ŞI PREZENTAREA MOSTRELOR
Participanţii vor prezenta pînă la data de 10.11.2014 mostre de vin (cîte 2 sticle cu capacitatea de 0,70-0,75 litri) comisiei raionale de degustare formată în acest scop, care va respecta corectitudinea şi obiectivitatea aprecierii calităţii producţiei vinicole, de asemenea anonimitatea mostrelor. Mostrele vor fi prezentate la Direcţia agricultură şi alimentaţie a Consiliului raional.
Pe eticheta mostrelor care se prezintă la concurs se indică următoarele date:
– numele, prenumele participantului ;
– denumirea vinului sau soiurilor de struguri din care a fost fabricat;
– volumul produs.
Determinarea calităţii celor mai bune vinuri de casă se va efectua pe următoarele categorii:
Categoria I – vin de casă tînăr (tulburel) se va decerna:
a) Cel mai bun vin alb;
b) Cel mai bun vin roşu.
Categoria II- vin de casă din anii trecuţi , se va decerna :
a) Cel mai bun vin alb:
b) Cel mai bun vin roşu.
Categoria III- vinul propus pentru premiul mare – „Polobocul de aur”.
IV. DETERMINAREA ÎNVINGĂTORILOR ŞI PREMIEREA PARTICIPANŢILOR LA CONCURS
Aprecierea calităţii vinurilor prezentate la concurs se va efectua de către comisia de degustare conform sistemului de 10 baluri. Rezultatele concursului vor fi reflectate într-un proces verbal al comisiei de degustare, semnat de membrii comisiei.
Premiaţi v-or fi numai învingătorii fiecărei categorii enumerate la capitolul III cu decernarea „ Diplomei de Onoare a Consiliului raional” şi premiilor băneşti:
a) pentru vinul de casă tînăr ( tulburel) alb şi roşu, cîte – 500 lei ;
b) pentru vinul de casă alb şi roşu din anii trecuţi, cîte – 500 lei;
c) premiul mare, care constitue 500 lei , „DIPLOMA DE ONOARE” şi „POLOBOCUL DE AUR” se va înmîna producătorului vinului tînăr (tulburel), persoanei fizice care va fi apreciat de către Comisie cu cel mai mare număr de baluri.
Premierea se va efectua în cadrul sărbătorii raionale „Ziua lucrătorului din agricultură şi industria prelucrătoare”, care se va desfăşura în data de 22 noiembrie 2014.