trupe-ruse„Decizia Tiraspolului de a stabili de sine stătător hotarele teritoriului controlat de ei poate crea instabilitate în regiune și poate duce la consecințe imprevizibile, nedorite”.

Declarația a fost făcută de către vicepremierul pentru reintegrare, Eugen Carpov, astăzi, 12 iunie, după ședința Guvernului, notează UNIMEDIA.

„Pot doar să reconfirm faptul că RM este un stat integru și suveran cu frontiera care este recunoscută în baza acordurilor bilaterale pe care le avem cu Ucraina și România ca state vecine. De-a lungul râului Nistru avem o linie administrativă temporară, stabilită ca urmare a

consecințelor războiului pe care l-am avut în 1992”, a menționat Carpov.

Potrivit sursei, așa numită lege de la Tiraspol a fost adoptată fără consultări în prealabil la acest subiect. „ Pot doar să spun că este un act adoptat unilateral, care nu poate fi considerat constructiv, nu poate fi considerat în linie cu eforturile pe care le interprinde Chișinăul, partenerii internaționali pentru reglementarea conflictului transnistrean”, a mai adăugat vicepremierul pentru reintegrare.

Totodată, Carpov a reiterat că astfel de acțiuni din partea Tiraspolului au devenit tot mai frecvente. „Sub nici o formă acest gen de decizii, care în ultima perioadă au început să aibă o continuitate, nu vor contribui la îmbunătățirea climatului de încredere pe care dorim să-l creăm”, a subliniat Carpov.

În același context, vicepremierul pentru reintegrare a notat și acțiunile care urmează să fie întreprinse în acest sens.

-Va fi lansat un apel către participanții în formatul „5+2”, pentru a interveni și a stopa aceste procese.

-Va fi lansat un apel către cei de la Tiraspol pentru ca să oprească asemenea acțiuni și să conștientizeze responsabilitatea pentru consecințele care pot surveni.

„Acțiunile Chișinăului vor veni în consonanță cu viziunile pe care le au partenerii noștri internaționali. Evident este faptul că niciun fel de recunoaştere a acţiunilor din stânga Nistrului nu vor avea loc. Noi nu vom accepta ca aceste decizii să continue sau să fie implementate”, a conchis sursa.

UNIMEDIA amintește că liderul transnistrean, Evgheni Șevciuk a semnat decretul „Cu privire la frontiera de stat a republicii moldovenești nistrene”, care stabilește limitele așa-numitei frontieri „de stat” și politicilor de frontieră a rmn. În limitele așa-numitei graniţei este inclus şi oraşul Bender, cu 3 sate, printre care şi Varniţa.