Semnale extrem de intense, însă foarte scurte, în domeniul undelor radio, au fost recent înregistate de radiotelescoape şi analizate de astronomi.

Din studiul caracteristicilor acestor semnale s-a ajuns la concluzia că provin din exteriorul galaxiei noastre. La ora actualî insa nu este cunoscut mecanismul care le-ar putea produce.

Pentru prima data in anul 2011 au fost inregistrate la radiotelescopul de 64 de metri din Parkes (Australia) semnale in domeniul undelor radio extrem de intense, cu o durata de doar cateva milisecunde (o milisecunda este a mia parte dintr-o secunda). Acestea au capatat numele de Fast Radio Burst (FRB) si sunt generate de mecanisme inca necunoscute.

Descoperirea de la radiotelescopul australian a fost publicata recent in prestigioasa revista Science. Nu toti erau insa convinsi ca undele radio masurate aveau o provenienta „cereasca” – cativa astronomi au sustinut ca ar fi fost vorba despre semnale care proveneau de pe Pamant si pe care astromonii le-au interpretat gresit.

Sursa Deschide.md