IMG_1679 (1)În scopul consultării tinerilor privind participarea lor la viaţa comunităţii, la 20 februarie 2015, administraţia raionului Ialoveni şi A. O. ,,Centrul ,,Pro-Comunitate” din Chişinău, au organizat o dezbatere publică în domeniul politicilor de tineret cu 20 de tineri, reprezentanţi ai consiliilor locale de tineret: Ialoveni, Bardar, Costeşti, Dănceni, Moleşti, Puhoi, Ruseştii Noi, Suruceni, Văsieni, Nimoreni, Mileştii Mici, Zîmbreni, de asemenea, membrii Fondului pentru Tineri Ialoveni şi ai Centrului de Sănătate Prietenos Tinerilor ,,Avante”, Costeşti; precum şi ai organizaţiilor non-guvernamentale: ,,Eco-Răzeni, ,,Alternativa”, Costeşti, Asociaţia pentru Dezvoltarea Tinerilor Ruseşteni.

În deschiderea evenimentului, domnul Mihai BRAGA, vicepreşedintele raionului Ialoveni a subliniat că, acţiunile ,,cafeneaua ONG-urilor” şi ,,dezbaterile cu tinerii” sunt instrumente eficiente de consultare a tinerilor pentru a îmbunătăţi activitatea administraţiei raionului în domeniul tineretului. De asemenea, domnul Vitalie POSTU, preşedintele Centrului ,,Pro-Comunitate” a menţionat că, în cadrul proiectului ,,Fortificarea lucrului de tineret”, sînt instruiţi lucrătorii de tineret din ţară şi învăţînd din bunele practici europene realizăm un studiu comparativ între politicile de tineret din Republica Moldova, Estonia şi Croaţia.

Pe parcursul dezbaterilor, tinerii au lucrat în 3 ateliere (echipa ,,juriul”, echipa ,,pro” şi echipa ,,contra”). Participanţii, au afirmat că, se consideră tineri pentru că au multă energie şi putere de creaţie. Ceea ce îi deosebeşte de adulţi este fatul că sunt mereu în formare, obţin experienţă, manifestă entuziasm şi inovare. Totodată, tinerii şi-au definit valorile şi competenţele cu care sunt înzestraţi: dinamism, forţă, impetuozitate, putere, tărie, vigoare, vitalitate, potenţă, voinicie, fermitate, energie inepuizabilă, perseverenţă, tenacitate, asiduitate.

         Încă de la începutul dezbaterilor tinerii au subliniat aspectele:

  • Cîteva probleme ale tinerilor: lipsa centrelor de tineret în localităţi, bugetul limitat alocat pentru acţiuni de tineret, lipsa specialistul de tineret şi sport în administraţia publică locală, şomajul şi migraţia tinerilor.
  • Necesitatea unui parteneriat mai eficient între tineri şi administraţiile publice locale. S-ar realiza dacă ar fi un specialist în domeniul tineretului şi sportului la primărie.
  • Lucrătorii de tineret trebuie să desfăşoare activităţi model şi să implice tinerii şi voluntarii la colaborare;
  • Abilitarea tinerilor să se facă prin activităţi de educaţie non-formală;
  • Tinerii din localităţile raionului Ialoveni participă activ la procesul de luare a deciziilor prin: grupuri de iniţiativă, consilii locale de tineret, asociaţii obşteşti, care asistă activ la şedinţele consiliului local, audieri publice, dar şi la realizarea proiectelor comunitare;
  • Informarea tinerilor prin reţele de socializare, site-uri, dar şi prin ziarele locale. O problemă este lipsa centrelor de tineret din localităţi, dar serviciile de informare sunt oferite de consiliile locale de tineret. Astfel, ste necesar de extins Reţeaua consiiliilor locale de tineret în toate localităţile din raion.
  • Aşteptările tinerilor de la mediul politic sunt: transparenţa actului decizional, consultarea cetăţenilor, banii publici să fie valorificaţi conform necesităţilor tinerilor.

Prin urmare, după efectuarea acestei analize, participanţii au elaborat o serie de concluzii şi recomandări. În localităţile raionului Ialoveni, tinerii participă în mare măsură la viaţa politico-administrativă, economică, socială, educaţională, culturală şi ecologică. Astfel,  contribuie la dezvoltarea comunităţilor în care trăiesc.

  1. Asigurarea accesului tinerilor la educaţie şi informare.

– necesitatea cursurilor de ghidare în carieră pentru clasele IX – XII;

– atelierele de instruire pentru tineri pe diverse teme şi interese, să fie desfăşurate de specialişti versaţi;

– profesorii să desfăşoare lecţii cu elevii într-un mod interativ;

– organizarea atelierelor de instruire pentru tineri pe diverse teme;

– susţinerea ziarelor şcolare şi locale;

– organizarea vizitelor de studiu şi schimburilor de experienţe între elevi, studenţi, profesori.

  1. Iniţiative comunitare. Instrumente de participare a tinerilor la procesul de luare a deciziilor.

– necesitatea specialiştilor de tineret în localităţi, cu program local de acţiuni pentru tineret şi a strategiilor locale pentru tineret.

– crearea ONG-urilor, a consiliilor locale şi a grupurilor comunitare pentru tineret, care să mobilizeze şi să asigure ocupabilitatea tinerilor.

  1. Sănătatea tinerilor şi viaţa tinerelor familii.

– organizarea campaniilor de informare privind sănătatea reproductivă a tinerilor;

– înfiinţarea unei ,,şcoli a mămicilor şi tăticilor”;

– centrele de sănătate să dezvolte parteneriatul cu ONG-urile.

  1. Dezvoltarea afacerilor şi locurilor de muncă pentru tineri.

– necesitatea cursurilor de educaţie antreprenorială;

– susţinerea tinerilor antreprenori prin programele de granturi ale PNAET şi ODIMM.

– recunoaşterea voluntariarului ca experienţă de muncă la angajarea tinerilor.

  1. Timpul liber, recreere, ecologie, cultură şi sport.

– înfinţarea cercurilor de interese;

– instruirea tinerilor voluntari despre diferite oportunităţi;

– dotarea sălilor de sport în localităţi şi organizarea competiţiilor sportive;

– proiecte ecologice: amenajarea cu bănci şi urne a parcurilor din localităţi, plantarea copacilor, activităţi de salubrizare a satelor;

– organizarea activităţilor culturale şi artistice, concursuri TVC;

– dezvoltarea parteneriatului între instituţiile statului şi ONG-uri pentru atragerea de fonduri şi implementarea proiectelor culturale.

Acţiunea este realizată în cadrul proiectului ,,Fortificarea Lucrului de Tineret”, implementat de Centrul ,,Pro-Comunitate”, cu suportul financiar al programului FHI 360. Dezbaterea s-a finalizat cu o pauză de cafea şi rambursarea cheltuielilor de deplasare ale participanţilor de către Centrul ,,Pro-Comunitate”.

„Acest proiect este posibil datorită  ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agen__ț__iei SUA pentru Dezvoltare Interna__ț__ională (USAID). Opiniile exprimate apar__ț__in participan__ț__ilor ș__i nu reflectă în mod necesar pozi__ț__ia USAID sau a Guvernului SUA”.